Poprzedni temat «» Następny temat
Ogólne 126l + Hydroponika
Autor Wiadomość
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-09-04, 19:47   Ogólne 126l + Hydroponika

Akwarium: 126l [80x35x45]
Oświetlenie: 2 x 24W 6500+8000
Podłoże: tylko żwir 2-4mm
Ogrzewanie: brak
Filtracja: JBL e901 + hydroponika, około 8 litrów keramzytu, a w nim posadzone różne rośliny. Sadziłem ich bardzo różne odmiany ale nie wiele jest takich, które wytrzymują dłużej niż tydzień, większość nie puszcza korzeni, a jak puści to po kolejnym tygodniu roślina się rozpuszcza/gnije.
Podmiana wody: jak się uda, raz na 2-3 tyg, często tylko dolewka/uzupełnienie tej co odparowała
Flora: Anubias, Żabienica, Kryptokoryny, Mikrozorium, Pistia.
Fauna: molinezje, gupiki, krewetki, glonojady, raczki.

Tak to teraz się prezentuje. Myślę, że jest klimat, z przyjemnością mi się je ogląda. Z czasem zmienię obsadę ryb, te są tymczasowe. Ale na pewno na takie które nie ruszą krewetek.
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
rene 
Zainteresowany tematem


Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Dołączył: 23 Cze 2015
Posty: 283
Skąd: płock
Wysłany: 2016-09-06, 08:58   

Mi sie bardzo podoba..jak sie juz przeprowadze to mysle ze podobna kombinacje zmontuje.
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 56 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3046
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-09-06, 15:40   

Krzysztof, akwarium bardzo ładne. Takie w Twoim stylu bym powiedział.
Bardzo mnie interesuje ta hydroponika ale coś jest nie tak skoro zielsko pada :-( Czy dobre rośliny tam sadzisz? W końcu korzenie są cały czas zanurzone w wodzie, więc powinny być to rośliny bagienne, ale może źle myślę :mysli:
Sam keramzyt jest jałowy, jedynam źródłem zasilania korzeni jest więc woda. Nawozisz ją solami?
_________________
[112l.] Green serenity - 742 miejsce na IAPLC 2012 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=988
[240l.] In bloom - 1032 miejsce na IAPLC 2013 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=1277
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-09-06, 16:39   

Masz rację, rosliny powinny być bagienne ale i takie ciężko się przyjmuja z powodu zmiany podloza. Korytko wypełnione jest tylko keramzytem, wodę nawoze solami. Testuję rozne rosliny. Np. sadzonka truskawki bardzo dlugo wytrzymala, ale po czasie korzenie i roslina zgnila.
Hydroponika jest super filtracja biologiczną, szkoda ze nie zrobiłem przegrody w korytku na np 1/3 dlugosci, w ktore to miejsce wlozyl bym gabke i włóknine. Moglbym czyscic gąbkę i wate. A tak to zanieczyszcza sie keramzyt i juz niedlugo czeka mnie restart hydroponiki.
Pozyskanie roslin bagiennych nie jest takie proste. Niesie za soba przyniesienie do domu rożnych żyjątek:) Ale znalazlem na to sposob. Wkladam nową rosline na kilka godzin pod wode do akwariun :) Molinezje i gupiki robia swoje.
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1052
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-09-06, 19:28   

Należałoby zacząć od określenia tego co chcesz osiągnąć: czy chcesz mieć rośliny w hodowli hydroponicznej czy filtr roślinny - to nie jest to samo.

Ponadto:
1. to nie muszą być rośliny bagienne, mogą być zwykłe i z reguły w hydroponice tak jest
2. korzenie NIE mogą być zalane w 100%
3. nie wszystkie rośliny nadają się do uprawy hydroponicznej
4. roślina musi być "zahartowana" do uprawy hydroponicznej - korzenie są inaczej zbudowane i roślina przesadzona z doniczki ma prawo nie przeżyć.
5. do hodowli hydroponicznej potrzebne są wskaźniki, którymi się kierujesz przy podlewaniu.
6. podstawa w hydroponice to równowaga między tlenem a wodą w systemie korzeniowym

Hydroponika to temat rzeka - jest mnóstwo książek na ten temat. Prym w hydroponice wiodą Niemcy. W Polsce szukaj firmy Leni
_________________
Fanom prawdziwej piłki nożnej: http://www.pilkarki.com/

Użytkownik, który swój pierwszy wpis zamieszcza w dziale "sprzedam" z automatu ląduje w "ignorowanych"
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-09-06, 21:07   

Głównie hydroponika ma przynosić przyjemność :) jest to coś nowego, nietypowego. Frajda z tego czy roślina się przyjmie i czy będzie rosła. Dodatkowo stanowi duży filtr biologiczny. Ładnie wygląda, wprowadzając żywą zieleń do mieszkania.
Użyłeś słowa podlewanie. W moim przypadku filtr pompuje w górę do korytka wodę która z jego drugiej strony grawitacyjnie wpada sportem do akwariun.
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1052
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-09-06, 22:31   

Hydroponika NIE jest filtrem.
Tak, użyłem zwrotu podlewanie ponieważ rośliny w uprawie hydroponicznej się podlewa. One NIE mają prawa stać w wodzie ponieważ gniją.
Poszukaj książki "Rośliny ozdobne w uprawie bez ziemi" autorem której jest Hans-August Rotter, wydanie 1998 - więc raczej antykwariat bo nie wiem czy było wznowienie. To naprawdę podstawa i lekkie liźnięcie tematu
To co Ty chcesz uzyskać to filtr biologiczny a to już inna para kaloszy.

Kristo85 napisał/a:
Frajda z tego czy roślina się przyjmie i czy będzie rosła.

Od razu Ci powiem - roślina przesadzona z doniczki się nie przyjmie, nie będzie rosła mimo Twoich chęci i włożonej pracy.

Kristo85 napisał/a:
Dodatkowo stanowi duży filtr biologiczny.

Jak pisałem - jeśli hydroponika to nie filtr biologiczny
_________________
Fanom prawdziwej piłki nożnej: http://www.pilkarki.com/

Użytkownik, który swój pierwszy wpis zamieszcza w dziale "sprzedam" z automatu ląduje w "ignorowanych"
 
     
Virrass 
Zainteresowany tematem



Wiek: 24
Dołączył: 01 Sty 2016
Posty: 219
Skąd: Słupno
Wysłany: 2016-09-12, 18:27   

To chyba byłaby idealna roślina do twojego filtra ;)

http://www.roslinyakwario...inea-69665.html
_________________

 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-09-12, 21:37   

Virrass napisał/a:
To chyba byłaby idealna roślina do twojego filtra ;)

http://www.roslinyakwario...inea-69665.html

Masz rację, fajna propozycja. Pomyślę nad tym.
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-10-07, 18:41   

Akwarium obumiera ;) Tzn. przygotowuje się do przyjęcia karasi ozdobnych z oczka wodnego mojej mamy. To co zostanie żywe zostanie zjedzone, a żywego dużego nie chce zostawiać bo i tak będzie ciasno. Korzenie wek, zostaje jeden, żeby jakoś to wyglądało, roślin jak na lekarstwo: 1 anubiasek mały, dwie krypty i trochę rogatka.
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-01-29, 13:55   

Tak teraz wygląda akwarium. Bardziej skupiam się na hydroponice. Bo tu coś rośnie. Wolno bo nawozów nie dolewam ale jest o co dbać. Inczi twoja hydroponika różni się od mojej. U mnie wody i w niej keramzytu jest z 5cm a powyżej drugie 5cm keramzytu który jest tylko zawsze mokry. Czekam na skrzydlokwiat od teściowej jak rozsadzi to da mi do hydroponiki. Zmniejszenie zdjęcia na kompie to wrzucę.
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-02-03, 11:23   

Późno ale obiecane zdjęcie.
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
Inczi 
Poznaje temat


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Kwi 2012
Posty: 187
Skąd: Płock/Niemcy
Wysłany: 2017-02-03, 20:22   

Mi się podoba;) Nie mogę powiększyć zdjęcia ale z tego co widzę to masz same duże roślinki, które korzeniami sobie poradzą z dostępem do wody:) W porównaniu do poprzednich zdjęć roślinki rosną. Duży masz przepływ? Bo mi dziewczyna marudzi, że woda ciągle bulgocze za głośno jak tylko ustwię skimmer na mocniejszy przepływ?
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 32
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 591
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-02-03, 23:30   

Z bulgotaniem prowadziłem sobie w ten sposób że woda wpada na grubą gąbke. Czy to na wlocie do hydroponiki czy też akwarium :ok:
_________________
Krzysiek

Filmy - https://www.youtube.com/c...e0n2Mjfw/videos
 
     
Inczi 
Poznaje temat


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Kwi 2012
Posty: 187
Skąd: Płock/Niemcy
Wysłany: 2017-02-09, 21:50   

Działa, wsadziłem grubą gąbkę na wylocie i jeszcze tak cicho w akwa nie miałem jak teraz:)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)