Poprzedni temat «» Następny temat
Reaktor Co2
Autor Wiadomość
Virrass 
Zainteresowany tematem



Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2016
Posty: 219
Skąd: Słupno
Wysłany: 2016-03-01, 22:06   Reaktor Co2

Witam, dziś złożyłem swój reaktor co2.

Materiały:
-filtr naruruowy
-2 x nypel 1/2
-2 x przyłącze na wąż 19mm
-1 x zawór 1/2
-1 x trójnik 1/2
-1 x szybko złączka pneumatyczna 1/2
-1 x szybko złączka pneumatyczna z wyjściem 6mm
-2 x zacisk
- uszczelki
- teflon

Filtr narurowy miałem, cała reszta kupiona w Leroy Merlin za 83 zł.

Jutro przetestuje bo dziś brak czasu.

20160301_200154.jpg
1
Plik ściągnięto 107 raz(y) 1,79 MB

20160301_210833.jpg
2
Plik ściągnięto 95 raz(y) 1,5 MB

20160301_212004.jpg
3
Plik ściągnięto 79 raz(y) 1,73 MB

20160301_212012.jpg
4
Plik ściągnięto 113 raz(y) 1,71 MB

 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2079
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-03-01, 23:17   

Założyłeś w środku rurę na odpływ? No chyba, że u Ciebie była w komplecie, u mnie nie było.
 
     
Virrass 
Zainteresowany tematem



Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2016
Posty: 219
Skąd: Słupno
Wysłany: 2016-03-02, 05:20   

Założyłem wąż na, mocno wcisnąłem, nie ma szans że coś przepuści.
 
     
Virrass 
Zainteresowany tematem



Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2016
Posty: 219
Skąd: Słupno
Wysłany: 2016-03-03, 20:35   

Dziś znalazłem chwilę i zamontowałem reaktor. Jak na razie wszystko działa idealnie.

20160303_202559.jpg
2
Plik ściągnięto 130 raz(y) 1,42 MB

20160303_202547.jpg
1
Plik ściągnięto 143 raz(y) 1,59 MB

 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 42
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3056
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-03-03, 22:46   

Dobra robota :ok:
Podstawa to dużo miejsca w szafce :-)
Jakieś 6 lat temu też zrobiłem sobie reaktor z filtra narurowego. Rozpuszczalność CO2 ogromna no i służył mi dość długo.
Fajnie rozwiązałeś wejście na wężyk od CO2 :ok: Ja wywierciłem otwór w kopule filtra narurowego i wkleiłem tam wężyk. Kilka razy musiałem uszczelniać :-/ U Ciebie nie będzie tego problemu.
_________________
[112l.] Green serenity - 742 miejsce na IAPLC 2012 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=988
[240l.] In bloom - 1032 miejsce na IAPLC 2013 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=1277
 
     
Virrass 
Zainteresowany tematem



Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2016
Posty: 219
Skąd: Słupno
Wysłany: 2016-03-03, 22:59   

Właśnie czytałem Twój post gdzieś, że przeciekało dlatego chciałem zrobić to inaczej. Na allegro są takie fajne złączki skręcane na wąż 4/6, ale nie chciało mi się zamawiać. Z rzeczy dostępnych w Leroy Merlin udało mi się skompletować to ;)

Jak się okazało miejsca w szafce też mam na styk.

Rozpuszczalność faktycznie super, odkręciłem na full co2 aż woda w korpusie zaczęła chlupotać, a po jakichś 2 minutach cisza, wszystko rozpuszczone ;)
 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2079
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-03-03, 23:16   

Miałem podobne kłopoty, jak Darek. Teraz jest już co prawda na 99% szczelne i raczej nie powinno "puścić", jednak twoje rozwiązanie jest lepsze (wg mnie). Rozpuszczalność naprawdę ogromna, aczkolwiek potrafi się zbierać "nieCO2". Ja codziennie przechylam filtr tak, żeby wypuścić obce gazy, na razie jestem cierpliwy :)
 
     
Virrass 
Zainteresowany tematem



Wiek: 25
Dołączył: 01 Sty 2016
Posty: 219
Skąd: Słupno
Wysłany: 2016-03-03, 23:24   

Ja mam dodatkowo działający odpowietrznik ;)
Ustawiłem teraz co2 na jakieś 2-3 b/s bo przy poprzednim ustawieniu mógłbym szybko zagazować ryby.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)