Poprzedni temat «» Następny temat
zaworek precyzyjny camozzi
Autor Wiadomość
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-21, 16:23   zaworek precyzyjny camozzi

zauważyłem dziś problem tak mi się wydaje z zaworkiem precyzyjnym. mimo odkręcenia pokrętła na max na liczniku bąbelków nic się nie zmienia. czy przykręcam czy odkręcam jest tak samo jedyne co to jak zakręcę całkowicie to rzeczywiście bąbelki się zatrzymują. elektrozawór sprawny po odłączeniu od prądu gaz przestaje lecieć. czy zaworek można jakoś naprawić/skalibrować czy to już raczej czas na nowy. zaworek ma około 2 lat
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-21, 17:38   

może (wcześniej) na zaworze masz przykręcone :) ale laikiem to raczej nie jesteś :)
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-21, 17:45   

butla odkręcona na maxa a na zaworze redukcyjnym ustawione ciśnienie wyjściowe 10-12l/min. a zaworek generuje okolo1,5-2 bąbelków na sekundę bez znaczenia jak ustawie pokrętło
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-21, 18:24   

Właśnie l/min. A u mnie tej wartości nie wskazuje :/ może ktoś wie dlaczego.

Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 10453 raz(y) 182,89 KB

 
     
klobukos 
Stały bywalec


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 879
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-21, 19:18   

Sprawdź czy w zaworku nie zebrał się fragment taśmy teflonowej, 'ustami' sprawdź czy jest różnica przy przykręconym i dokręconym zaworku
 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2085
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-21, 19:55   

Rozważ też możliwość kończenia się gazu :)
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-22, 04:26   

Koncernie się gazu niewchodzi w grę. Butla napełniania tydzień temu podanym na reduktorze mam 2 zegary ciśnienie w butli i ciśnienie wyjściowe - butla pełna.
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-04-22, 09:10   

Kristo85 napisał/a:
Właśnie l/min. A u mnie tej wartości nie wskazuje :/ może ktoś wie dlaczego.

Robek00 ma reduktor z dwoma zegarami i na tym drugim zegarze ma l/min , ty masz reduktor z jednym zegarem i rotametrem , ja też i u mnie również tej wartości nie wskazuje , podejrzewam że jest za małe ciśnienie w tak małej butli lub służy do pomiaru innego gazu (argon).
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-04-22, 20:03   

grzesio764 napisał/a:
Kristo85 napisał/a:
Właśnie l/min. A u mnie tej wartości nie wskazuje :/ może ktoś wie dlaczego.

Robek00 ma reduktor z dwoma zegarami i na tym drugim zegarze ma l/min , ty masz reduktor z jednym zegarem i rotametrem , ja też i u mnie również tej wartości nie wskazuje , podejrzewam że jest za małe ciśnienie w tak małej butli lub służy do pomiaru innego gazu (argon).
Może tak być że za małe ciśnienie. Bo kulka podskakuje gdy gwałtownie odkręce zawór pod nią. I może ma zastosowanie przy drugim gazie. Dzięki!
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-05-06, 19:38   

zaworek wymieniony a problem dalej taki sam. czy może być tak ze elektrozawór nie otwiera się do końca i jakoś ogranicza przepływ gazu?? bo to jedyny możliwy problem jaki przychodzi mi do głowy. gdy zwiększę cienienie na reduktorze wyjścia to automatycznie zwiększa się ilość bąbelków /s zaworek precyzyjny praktycznie nic nie robi bo przepływ mimo odkręcenia na max jest nadal poniżej oczekiwanego.
 
     
klobukos 
Stały bywalec


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 879
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-05-07, 21:34   

Nie wiem czy to pomoże, ale jak pokręcę u siebie zaworkiem, to efekt w postaci zmiany szybkości podawania gazu widzę dopiero po 2-3 minutach
 
     
Robek00 
Zainteresowany tematem



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 04 Maj 2012
Posty: 348
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-05-14, 17:14   

sprawa się wyjaśniła. okazało się ze winowajca był licznik bąbelków. był on plastikowy i musiał przy wieczku się rozszczelnić i poszczał gaz. wiec jak podkręciłem na precyzyjnym to on po prostu więcej puszczał bokiem a do akwarium szla taka sama ilość. tym razem zamontowałem szklany i jest wszystko ok.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)