Poprzedni temat «» Następny temat
kamienie
Autor Wiadomość
PaPa 
Poznaje temat


Wiek: 32
Dołączyła: 18 Lut 2012
Posty: 155
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-13, 20:44   kamienie

Witajcie,
tytułem wstępu - moja przerwa z akwarium trwała tak długo, że z trudem udało mi się zalogować na forum (zapomniałam hasła). Na swoje usprawiedliwienie powiem, że przerwa podyktowana była była bardzo osobistymi i trudnymi problemami, które spowodowały że mój "harmonogram życia" uległ zmianie, co również skutkowało, że moje akwarium jest tylko z nazwy ... :(
Powoli zaczyna się układać... więc postanowiłam zacząć od początku z akwarium .
Moje pytanie banalne ale proszę o pomoc mój litraż się nie zmienił 112 l chciałabym teraz oprzeć swoją aranżację na kamieniach- jakieś tam konstrukcje pagórków, wystających kamieni itd. Pytanie brzmi na ile jest to bezpieczne dla moich sąsiadów ;) a także jak je układać.
Jeszcze w starych książkach akwarystycznych napisane było, by najpierw układać kamienie a potem piasek, żwir, w starym akwa miałam matę podpanelową, teraz jednak chcę by były to kamienie większe i cięższe jak z tym przydziałać ??
Szczerze to żyję w przeświadczeniu, że naładuję kamieni, po czym pęknie mi akwarium i przywitam sąsiadów w swoich progach po raz kolejny ....
_________________
Paula
 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2079
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-13, 23:03   

Pod duże kamienie proponuję podłożyć najpierw styropian.
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 42
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3056
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-14, 09:19   

Tak, pod duże głazy podłóż kawałki styropianu grubości około 1,5 - 2 cm. Możesz również podłożyć dwa kawałki cienkich styropianowych paneli sufitowych.
Musisz jednak pamiętać, że styropian ma naprawdę dużą wyporność i nie podkładaj pod małą skałkę zbyt grubego styropianu.
Możesz ułożyć duże kamienie na kawałkach styropianu a dopiero później zasypać dno żwirem czy piachem.
Nie martw się, jeśli sama nie uszkodzisz szkła wkładając skały do akwarium, to na pewno nic złego wypełnionemu wodą zbiornikowi się nie stanie.
_________________
[112l.] Green serenity - 742 miejsce na IAPLC 2012 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=988
[240l.] In bloom - 1032 miejsce na IAPLC 2013 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=1277
 
     
Makabajachi 
Stały bywalec
feel like a fish


Pomógł: 9 razy
Wiek: 26
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 631
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-14, 09:56   

Tak jak koledzy piszą cienki styropian pod kamienie i następnie piasek. Zwróć tylko uwagę żeby były stabilne. Jak dla mnie masz trochę mały zbiornik i nie wiem, czy duże kamienie będą fajnie wyglądały. Wydaje mi się, że akwarium optycznie Ci się zmniejszy. Myślałaś już nad jakimś biotopem? Skoro podobają Ci się skalne akwaria to może mała muszlowcowa Tanganika(bardzo ciekawa do obserwacji) albo Malawi z Pseudotropheus saulosi? ;)
 
     
PaPa 
Poznaje temat


Wiek: 32
Dołączyła: 18 Lut 2012
Posty: 155
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-14, 10:39   

dzięki chłopaki. Wiem że litraż nie powala. Zrobiłam projekt na kartce i chciałabym zobaczyć najpierw na sucho jak to wyjdzie- bez zalewania. Zebrane kamienie i ziemia nic nie kosztują więc w razie czego nic nie stracę, a może wyjdzie coś fajnego w praniu...
_________________
Paula
 
     
marcink 
Zapaleniec
marcink



Pomógł: 13 razy
Wiek: 41
Dołączył: 29 Gru 2011
Posty: 2294
Skąd: płock
Wysłany: 2014-06-14, 14:06   

Jeżeli koleżanka nie będzie miała ryb kopiących to nie musi nic podkładać pod kamienie. Ważne żeby były ułożone stabilnie, bez możliwości osunięcia się.
Ja właśnie godzinę temu skończyłem robić nowy aranż w akwarium, ma to być typowe CA do tej pory bardziej to wyglądało na SA. Duże i małe kamulce poukładałem stabilnie tak aby nie był opcji osunięcia się na szyby a pod spód nie kładłem żadnych podkładów mimo że mam ryby kopiące no ale kamienie są masywne i ciężkie jak cholera. Pozostało obserwować ryby i monitorować ich roboty drogowe ;)
_________________
marcin
 
     
darma11 
Administrator



Pomógł: 57 razy
Wiek: 42
Dołączył: 19 Mar 2011
Posty: 3056
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-14, 18:55   

marcink napisał/a:
Duże i małe kamulce poukładałem stabilnie tak aby nie był opcji osunięcia się na szyby a pod spód nie kładłem żadnych podkładów mimo że mam ryby kopiące no ale kamienie są masywne i ciężkie jak cholera.

Ależ Marcin, kopiące w dnie ryby nie mają nic wspólnego ze styropianowymi podkładami pod kamienie.
Nie wyobrażam sobie, bym mógł nie położyć styropianu pod dwa największe kamienie w obecnej domowej aranżacji w 112 litrowym zbiorniku, nie wspominając o styropianowych podkładach pod głazy w akwarium szkolnym. Taki kamień w szkolnym aranżu waży jakieś 10-12 kg. Nigdy bym go nie położył bezpośrednio na szklane dno.
_________________
[112l.] Green serenity - 742 miejsce na IAPLC 2012 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=988
[240l.] In bloom - 1032 miejsce na IAPLC 2013 http://www.ploaqua.pl/viewtopic.php?t=1277
 
     
marcink 
Zapaleniec
marcink



Pomógł: 13 razy
Wiek: 41
Dołączył: 29 Gru 2011
Posty: 2294
Skąd: płock
Wysłany: 2014-06-16, 05:08   

Ja nie położyłem ich bezpośrednio na szklane dno tylko na piasek wkopane tak do połowy głębokości piasku. Ja jeszcze nigdy nie podkładałem nic pod kamienie nawet jak miałem malawi. Nie piszę że to jest słuszne działanie tylko piszę jak ja zrobiłem. Pewnie gdybym zaczynał aranż od zera no tak jak Ty podłożył bym styropian pod największe kamienie a tak jak już jest zalane to raczej ciężko bawić się pod wodą ze styropianem ;-)Wrzucę dzisiaj fotki to zobaczycie jak to wyszło.

Ależ Darku, kopiące ryby mają dużo wspólnego ze styropianem pod kamieniami. Przecież ryba może doprowadzić do osunięcia mniej stabilnego i nie do końca przemyślanie ustawionego kamienia na szybę tylną czy też boczną. Moje pyszczaki potrafiły przekopać się na wylot pod kamieniami tworząc swoiste tunele. Przy styropianie pod kamieniem napotkały by zaporę nie do przebycia, chyba że są takie rybska co wgryzają się w styropian, ja takich nie znam.
_________________
marcin
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)