Poprzedni temat «» Następny temat
Opłaca się
Autor Wiadomość
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2014-06-13, 15:52   Opłaca się

Witam , panowie czy opłaca się wziąć ten zestaw :
http://olx.pl/oferta/zest...&message_sent=0
jeżeli tak , to czy on jest kompletny czy coś w nim brakuje , powiem szczerze że w technice CO2 jestem noga , a muszę sprawić sobie coś takiego bo już nie chcę mi się bawić w bimbrownię i cytrynownie .

Dzięki.
 
     
dezerter 
Aktywny użytkownik
dezerter


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 1705
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2014-06-13, 17:33   

Bierz,spytaj czy butla ma legalizację.Nie widać również zaworka precyzyjnego mimo to warto.
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2014-06-14, 09:37   

Rozumiem że to jest komplet ? Ewentualnie musiałbym dokupić ten zaworek ?
 
     
klobukos 
Stały bywalec


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 879
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-14, 09:44   

Jeśli zestaw jest szczelny i elektrozawór sprawny to bierz. Do dokupienia zaworek precyzyjny (ten, co powinien być zazwyczaj przy elektrozaworze), oraz zaworek przeciwzwrotny - z doświadczenia z 2 zestawami, ten z tego zestawu w obu przepuszczał wodę
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2014-06-14, 10:30   

OK. Już napisałem do gościa czekam na odp. Dzięki.
A słyszałem że ten elektrozawór może być ale nie musi , czy tak ?


Edit.
Gościu odpisał że butla nie ma legalizacji ale ładował ją 2 mc-e temu , wszystko działało z LAJON 115. Co o tym myślicie , brać ?

PZDR.
 
     
dezerter 
Aktywny użytkownik
dezerter


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 1705
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2014-06-14, 13:29   

Nie w każdym punkcie Ci butlę nabiją załatwienie legalizacji koszt ok pól litra :-)
Może Ci gość opuści te 20zł.
No i dodatkowo zaworek precyzyjny,który kosztuje
http://allegro.pl/wloski-...4313485570.html
Ja nie mam problemów ze szklanym zaworkiem zwrotnym.
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2014-06-14, 13:53   

OK. Dzięki .
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 44
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1054
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-14, 16:03   

Pamiętaj jeszcze, że to Olecko, więc lepiej niech gość dobrze zapakuje towar.
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2014-06-26, 10:00   

Witam .
Panowie teraz to już zgłupiałem , wczoraj doszedł do mnie ten zestaw , podłączyłem wszystko , idą 2-3 bąble na sekundę , elektrozawór podłączyłem pod wyłącznik czasowy aby włączał godzinę przed zapaleniem światła czyli o 9 , a wyłączał godzinę po czyli o 21 godz. Tak jest od wczoraj .
Dziś pisze do mnie gościu emaila że u niego chodziło to pod komputerem PH który utrzymywał mu ph na poziomie 6,8 , u mnie nie ma takiego czegoś i proponuje mi aby ustawić włączanie 12 razy po 10 min na dobę , lepiej jest dawkować krótkimi dawkami i częściej , i na pewno podawanie nonstop nie wchodzi w grę .
To jak to wreszcie jest ? Z tego co wiem to większość podaje 24x7 i nie ma problemu .
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 44
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1054
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-26, 10:32   

grzesio764 napisał/a:
Panowie teraz to już zgłupiałem

Nie zgłupiałeś :-D

grzesio764 napisał/a:
podłączyłem wszystko , idą 2-3 bąble na sekundę , elektrozawór podłączyłem pod wyłącznik czasowy aby włączał godzinę przed zapaleniem światła czyli o 9 , a wyłączał godzinę po czyli o 21 godz.

No i prawie dobrze podłączyłeś. Ja bym wyłączał CO2 godzinę/pół godziny przed wyłączeniem światła.

grzesio764 napisał/a:
... że u niego chodziło to pod komputerem PH który utrzymywał mu ph na poziomie 6,8 , u mnie nie ma takiego czegoś

Jak sobie kupisz to wtedy możesz tak ustawić. W sprawie komputera Skalar możesz pogadać z Leszkiem (dwael) - on używa

grzesio764 napisał/a:
i proponuje mi aby ustawić włączanie 12 razy po 10 min na dobę , lepiej jest dawkować krótkimi dawkami i częściej

Większość znanych mi osób (w zasadzie wszystkie) podaje w sposób ciągły tak jak masz podłączone teraz

grzesio764 napisał/a:
... i na pewno podawanie nonstop nie wchodzi w grę

Podawanie non stop 24/24 nie jest wskazane (choć nie jest wykluczone) ponieważ MOŻE prowadzić do przyduchy. Pamiętaj, że CO jak i CO2 łączą się z hemoglobiną krwi szybciej i łatwiej niż tlen i dlatego może dojść do hipoksji tkanek (zwłaszcza w przypadku CO). Jeśli zauważysz, że ryby pływają tuż pod powierzchnią wody i próbują łapać powietrze tzn. że zaczynają się dusić i wtedy musisz zmniejszyć ilość podawanego CO2.

grzesio764 napisał/a:
Z tego co wiem to większość podaje 24x7 i nie ma problemu .

Podawanie CO2 przez całą dobę nie ma większego sensu ponieważ rośliny wykorzystują go wyłącznie w fazie jasnej procesu fotosyntezy. Faza jasna (jak sama nazwa wskazuje) potrzebuje światła a światło dostarczasz tylko w określonych godzinach, więc nie ma sensu podawanie CO2 bez światła.
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2014-06-26, 12:22   

OK. To teraz już wszystko wiem , włączam godzinę przed zapaleniem i godzinę przed zgaszeniem wyłączam . Na razie będę dawkował 2 bąble na sekundę i wieczorem sprawdzę PH , jutro rano przed dawkowaniem , po cało nocnej przerwie też sprawdzę . Jak coś to trochę zwiększe dawkowanie , obserwacja ryb i testy . :-)
Jeszcze pytanie , czy można jakoś sprawdzić szczelność zestawu ?
Możecie polecić jakiś dobry dyfuzor , chodzi mi o taki drabinkowy , a może jest jakiś lepszy ?
Zaznaczam że nie chcę narurowego , chodź wiem że jest najlepszy . Teraz mam coś podobnego :
http://www.akwarystyczny2...0mm-p-1639.html
ale nie jestem zadowolony , jak dla mnie lecą za duże bąbelki.

Pozdr.
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 44
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1054
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-26, 14:26   

Spokojnie podawaj 3 bąble. Jednocześnie obserwuj ryby. Jak zaczynają pływać przy powierzchni to zmniejszasz, jak zachowują się normalnie to podkręcasz do 4/sek i obserwujesz ryby, jeśli ... to .... jak .. to .. do 5/sek i ........
 
     
dezerter 
Aktywny użytkownik
dezerter


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 1705
Skąd: Radziejów
Wysłany: 2014-06-26, 14:28   

http://allegro.pl/dyfuzor...4282597728.html
Brzydki,ale wydajny to co piszą to prawda.
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2014-06-26, 15:30   

A te dyfuzor drabinkowe, jak one sprawdzają się w praktyce. Właśnie taki chodzi mi po głowie.
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 44
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1054
Skąd: Płock
Wysłany: 2014-06-26, 21:59   

Nie eksperymentuj. Kupuj coś co już zostało sprawdzone.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)