Krewetkarium po latach |
Autor |
Wiadomo¶ć |
Rybiarz
Aktywny użytkownik Rybiarz

Pomógł: 3 razy Wiek: 21 Doł±czył: 18 Gru 2011 Posty: 1112 Sk±d: Płock
|
Wysłany: 2020-01-06, 13:34 Krewetkarium po latach
|
|
|
Tak to już z tą pasją jest że w końcu zawsze wraca.A gdzie zbiornik pokazać jak nie na kochanym rodzimym forum?
Akwarium:Â 30x30x35
Oświetlenie: Lampa Power Led 12w DIY na diodach 1w (5x6500k,5x8500k,2xful lspectrum)
NawoĹĽenie:Â Potas przy podmianach
CO2: "brak"Â
Podłoże: Shrimp Sand Aqua-art + kulki gliniano torfowe
Parametry wody:Â Np: ph 6,5-6,8 ; Kh 0-1 ; Gh 5-6
Ogrzewanie:"brak".Â
Filtracja: Kaskada HBL-501,po jakimś czasie doszedł Pat-Mini
Podmiana wody:Â Raz w tygodniu ok 4 litrĂłw
Woda:Â RO + mineralizator GH+
Flora:Hemianthus cuba,Pogostemon Helferi,mech zamówiony jako Phoenix moss i nawet tak wyglądał ale przy rozrastaniu zmienił wygląd i nie mam pojęcia co to,Pistia,Pellia, malutka szczepka microsorium,
Fauna:Â Krewetki Crystal Red Prl (Pure Red Line) z lini Benibachi,helenki
Dzień 1 25.10.2019
Start poszedł nie po mojej myśli bo rośliny invitro przyszły w okropnym stanie
Dzień 5
Doszła paczka z pogostemonem ale też nie był najładniejszy...
Dzień 14
Dzień 26
Dzień 35
Dzień 48
Dzień 60
Dzień 72
 |
|
|
|
 |
dwael
Zapaleniec

Pomógł: 22 razy Doł±czył: 28 Lip 2011 Posty: 2089 Sk±d: Pďż˝ock
|
Wysłany: 2020-01-07, 06:58
|
|
|
Jestem pod wrażeniem, świetnie Ci to wyszło. No i brak CO2, a rośliny bardzo dobrze dają sobie radę. O p. helferi słyszałem, że wspomaganie węglowe mu niepotrzebne, ale h. callitrichoides mnie odrobinę zaskoczył. Może kwestia podłoża, które co prawda jest z naciskiem na krewetki, ale roślinom też może służyć. Fajnie ułożone kamienie, może odrobinę zbyt centralnie i prosto (symetrycznie) korzonek, ja bym go ułożył pod jakimś kątem. Ale to tyle czepialstwa z mojej strony. Jest klimatycznie, robaki mają super miejsce do bytowania. Planujesz w przyszłości rozszerzyć nawożenie o azotany, fosforany, jakieś mikroelementy? A jak sobie dają radę krewecie? Czy są już dojrzałe i czy widać już plany rozwoju kolonii? Podobno to najlepszy sprawdzian warunków w zbiorniku. |
|
|
|
 |
Rybiarz

|
Wysłany: 2020-01-07, 17:49
|
|
|
Dziękuję za miłe słowo :)
Bałem się o Henia, ale jak widać powoli mu idzie.
Korzeń pionowo bo miał stworzyć w zamyśle proste drzewko,żałuję że nie poszedł bardziej na tył.Za duże kamienie też dałem na przód, być może ten z pellią usunę.
Co do nawożenia nie planuje go rozszerzać, krewetom ma być jak najlepiej a Caridiny są wrażliwe na parametry, rośliny rosną zadowalająco,być może by się dało bo są nawozy "bezpieczne krewetkom" ale nigdy nie byłem od tego specjalistą i pewnie bym się zaraz nabawił glonów
Krewetki zakupiłem jakoś miesiąc temu, żadna nie przekraczała 1cm więc podejrzewam że nie są jeszcze gotowe na rozród, dużo już urosły i czekam na to z niecierpliwością.Wylinki przechodzą bez problemu i apetytu im nie brakuje więc to raczej kwestia czasu |
|
|
|
 |
dwael
Zapaleniec

Pomógł: 22 razy Doł±czył: 28 Lip 2011 Posty: 2089 Sk±d: Pďż˝ock
|
Wysłany: 2020-01-09, 08:39
|
|
|
Trzymam kciuki za pozytywny rozwój zbiornika, naprawdę fajnie Ci to wyszło :) |
|
|
|
 |
darma11
Administrator

Pomógł: 57 razy Wiek: 44 Doł±czył: 19 Mar 2011 Posty: 3063 Sk±d: Płock
|
Wysłany: 2020-01-12, 00:19
|
|
|
Jak porównuję pierwsze zdjęcie z ostatnim, to widzę progres w rozwoju flory Na tej ostatniej fotce zbiornik wygląda po prostu uroczo. Widzę jednak, że na samym starcie wpadłeś Kubuś w pułapkę pozytywnego rozwoju roślin.
Za 2-3 miesiące Twoja aranżacja nie będzie już tak ładnie wyglądała, a wyglada naprawdę ciekawie. Wszystkie kamienie przykryje henio. Ten dywan naprawdę zrobi sie gruby. Użyłeś za niskich kamieni.
To co mnie cieszy, to bardzo dobra kondycja roślin. Kubuś, mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości pokusisz się o następną aranżację, może w większym akwarium? |
|
|
|
 |
Rybiarz

|
Wysłany: 2020-01-12, 16:56
|
|
|
To prawda, aranżacja zginie pod roślinami,robiona była z tego co miałem pod ręką.Na początku zbiornik miał być 20x20x25 i tam te kamienie były by idealne wielkościowo.Będę się starał robić przycinki na ile to możliwe.
Na większe akwarium już są plany ale zobaczę jak to wyjdzie. Najchętniej postawił bym regał na 4-5 szkiełka różnych wielkości ale to raczej już na własnych włościach.
Dorwałem stary aparat :)
 |
|
|
|
 |
darma11
Administrator

Pomógł: 57 razy Wiek: 44 Doł±czył: 19 Mar 2011 Posty: 3063 Sk±d: Płock
|
Wysłany: 2020-01-12, 23:54
|
|
|
Rybiarz napisał/a: | Na wiÄ™ksze akwarium juĹĽ sÄ… plany ale zobaczÄ™ jak to wyjdzie. NajchÄ™tniej postawiĹ‚ bym regaĹ‚ na 4-5 szkieĹ‚ka różnych wielkoĹ›ci ale to raczej juĹĽ na wĹ‚asnych wĹ‚oĹ›ciach |
To byłoby najlepsze rozwiązanie, postawić kilka zbiorników. Mam teraz zbiornik z pielegnicami z Ameryki Centralnej ale jak wczoraj zajrzałem do Twojego wątku, to przyszła tęsknota za akwarium roślinnym, więc taki fish room to byłaby wspaniała sprawa.
KubuĹ›, czy Ty siÄ™ gdzieĹ› wybierasz? |
|
|
|
 |
Rybiarz

|
Wysłany: 2020-01-13, 09:13
|
|
|
Fish room to moje małe marzenie.
Nigdzie się póki co nie wybieram ale koniec szkoły średniej tuż tuż i myślę co dalej |
|
|
|
 |
|