Przygotowanie kokosa |
Autor |
Wiadomość |
Aquaboy [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-23, 20:26 Przygotowanie kokosa
|
|
|
Wiele osób posiada w swoich zbiornikach ozdobnie powycinane kryjówki w kokosach, wiele osób też kupuje takowe w sklepach akwarystycznych gdzie cena często przekracza 10 zł, podczas gdy wykonanie takiej ozdoby jest banalnie proste.
Najpierw trzeba oczywiście wybrać i kupić kokos, następnie wycinamy w nim otwory (ja robię to szlifierką lub piłką do drewna) według upodobań, następnie pozbywamy się białej warstwy z wewnątrz kokosa, ja używam do tego celu nóż. Na początku przecinam miąższ a potem podważam czubkiem noża i kawałek sam się odczepia od łupiny, ta czynność może zająć trochę czasu osobie niewprawionej, ja robię to w zależności od wielkości kokosa ok 3-5 min.
Gdy kokos jest już wydrążony wygotowujemy go ok. 5-8 godzin. W tym wkładamy kokos to garnka i zalewamy go wodą tak aby był przykryty, podczas gotowania woda będzie wrzeć wiec trzeba pilnować poziomu wody, ja dolewam zagotowanej wody z czajnika. Kokosa studzić w wodzie w której był gotowany.
Kolejnym etapem jest kwarantanna kokosa. W tym celu ulewany wodę ze zbiornika docelowego (wodę może być po podmianie) i zalewany kokosa, tak zostawiamy na kilka dni (3-5).
Po tych wszystkich "operacjach" instalujemy kokosa w akwarium.
U minie taki kokos wytrzymuje ok 5 lat ponieważ mam sporo glonojadów które go skubią. Dodatkowo można np. do kokosa za pomocą nitki zamocować mech. W moim akwarium od kilku lat w takim kokosie na świat przychodzą młode glonojady. Dodam tylko że całkowity koszt zrobienia takiego kokosa wynosi ok 5 zł plus oczywiście duma z tego że został wykonany własnoręcznie.
Mam nadzieję że komuś przyda taki poradnik. |
|
|
|
 |
Moraś
Aktywny użytkownik


Pomógł: 7 razy Wiek: 43 Dołączył: 02 Kwi 2011 Posty: 1191 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2013-12-24, 12:42
|
|
|
Hm poradnik całkiem ciekawy tylko te gotowanie 5-8 godzin , zakup kokosa . To dla osób które posiadają gaz butlowy bardziej opłacało by się taki kokos kupić za 10 zł |
|
|
|
 |
Aquaboy [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-12-25, 20:42
|
|
|
Kupując gotowego kokosa też trzeba go wygotować |
|
|
|
 |
yaapeey
Zainteresowany tematem

Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Maj 2013 Posty: 400 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2013-12-25, 20:56
|
|
|
Ja na płockiej giełdzie sprzedaję kokosy od 3 do 6 zeta gotuję od pół do godziny w roztworze soli i jest ok. |
Ostatnio zmieniony przez Kamil94 2013-12-26, 22:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
reivilo
Zainteresowany tematem Oliwier


Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 13 Sty 2013 Posty: 210 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2013-12-26, 14:46
|
|
|
Podrożały. Sprzedawałem kokosy od 2zł za połówkę do 7zł za doniczkę, no ale wszystko drożeje.
Gotowałem, jak yaapeey, w solance max 2 godziny i naprawdę były
Co do cięcia - szlifierka z cienką tarczą do metalu to najwygodniejsze rozwiązanie.
Fajny poradnik |
|
|
|
 |
yaapeey
Zainteresowany tematem

Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Maj 2013 Posty: 400 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2013-12-26, 18:28
|
|
|
Ja za pomocą wiertarki ,otwornicy i moja twoja do drewna ,tylko trzeba uważać bo kokosy lubią latać |
|
|
|
 |
Robek00
Zainteresowany tematem


Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 348 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2013-12-27, 19:01
|
|
|
ja znowu mam szybszy sposób na pozbycie się białego środka z wnętrza. wkładam do mikrofali i po 2-3 min miąższ skurczy się i sam odskakuje od skorupy |
|
|
|
 |
kot1819
"Żółtodziób"
Dołączył: 07 Sie 2016 Posty: 2 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2018-10-08, 14:26
|
|
|
Czy trzeba usuwać miąższ z kokosa ?? |
|
|
|
 |
jacekpr1
Zainteresowany tematem

Wiek: 46 Dołączył: 01 Gru 2011 Posty: 476 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2019-12-02, 16:37
|
|
|
trzeba |
|
|
|
 |
|