Poprzedni temat «» Następny temat
Reaktor co2
Autor Wiadomość
krzysiek107a 
Stały bywalec
Akwarystyka roślinna



Pomógł: 9 razy
Wiek: 42
Dołączył: 21 Cze 2014
Posty: 733
Skąd: Maszewo nad Wisłą
Wysłany: 2015-10-23, 13:55   Reaktor co2

Zastanawiam się nad kupnem reaktora co2. Na allegro jest tego sporo i tak naprawdę ciężko się zdecydować , najlepiej jakby jak najmniej spowalniał przepływ i dobrze rozpuszczał co2 .
A może ma ktoś z was ma niepotrzebny i chciałby sprzedać ?
Za wszystkie podpowiedzi i rady z góry dziękuję.
 
 
     
sarmar 
Poznaje temat
sarmar


Wiek: 37
Dołączył: 22 Kwi 2012
Posty: 195
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-10-23, 17:04   

Ja mam zrobiony z filtra narurowego i sprawuje sie dobrze może takie rozwiazanie bedzie dla ciebie dobrym pomysłem.
 
     
Moraś 
Aktywny użytkownik



Pomógł: 7 razy
Wiek: 42
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 1190
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-10-23, 17:41   

Mam nawet taki na rurowy filtr DAFI na zbyciu . Za dobrego czteropaka oddam
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-10-23, 18:59   

Też proponuje Ci kupić reaktor filtra narurowego. Ja mam atomizer narurowy (z ceramiką) i nie jestem zadowolony, aczkolwiek nie mam licznika bąbelków i nie wiem ile CO2 jest podawane. Po długości używania butli (bo jeszcze się nie skończył gaz) stwierdzam że podaję mało, a jak zwiększam to pojawiają się bąbelki z wylotu filtra.
Ostatnio zmieniony przez Kristo85 2015-10-24, 20:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
krzysiek107a 
Stały bywalec
Akwarystyka roślinna



Pomógł: 9 razy
Wiek: 42
Dołączył: 21 Cze 2014
Posty: 733
Skąd: Maszewo nad Wisłą
Wysłany: 2015-10-24, 19:59   

A możecie polecić coś z oryginalnych reaktorów.
 
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 44
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1054
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-10-25, 23:29   

krzysiek107a napisał/a:
oryginalnych reaktorów.

A dlaczego chcesz płacić 3 razy tyle? Za naklejkę?
 
     
krzysiek107a 
Stały bywalec
Akwarystyka roślinna



Pomógł: 9 razy
Wiek: 42
Dołączył: 21 Cze 2014
Posty: 733
Skąd: Maszewo nad Wisłą
Wysłany: 2015-10-26, 15:36   

Barbatula napisał/a:
krzysiek107a napisał/a:
oryginalnych reaktorów.

A dlaczego chcesz płacić 3 razy tyle? Za naklejkę?

Z opinii wiem że te reaktory z filtra na rurowego najlepiej rozpuszczają co2.
Maciek tutaj nie chodzi o naklejkę, tylko mam pewne obawy co do reaktora na rurowego.
Nie widziałem takiego filtra na oczy i nie wie co trzeba by było przerobić i czy w wyniku przeróbek prędzej czy póżniej nie dojdzie do zalania domu co automatycznie wiązało by się z końcem przygody z akwarystyką , dlatego zasugerowałem się kupnem oryginalnego reaktora.
Biorąc pod uwagę bardzo korzystną propozycje Marka nie wiem czy ktoś by mi go przerobił.
Do tej pory jeszcze nic nie kupiłem ponieważ ciężko się zdecydować , pieniądze na reaktor przeznaczyłem na skimmer echeim-a
Reaktor sery głośno pracuje więc odpada , atomizer o którym pisał Krzychu Kristo85 przepuszcza bąble co2 :-( :-( :-(
 
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-10-26, 22:05   

krzysiek107a napisał/a:
atomizer o którym pisał Krzychu Kristo85 przepuszcza bąble co2 :-( :-( :-(


Zaraz założę licznik bąbelków bo dziś kupiłem w aptece za 1,50zł zestaw do transfuzji.
 
     
Barbatula 
Aktywny użytkownik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 44
Dołączył: 13 Sty 2012
Posty: 1054
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-10-26, 22:43   

krzysiek107a napisał/a:
tylko mam pewne obawy co do reaktora na rurowego.

Nie miej obaw. Przy zachowaniu podstawowej staranności podczas montażu nie ma prawa nic przeciekać.
Link do takiego reaktora

krzysiek107a napisał/a:
pieniądze na reaktor przeznaczyłem na skimmer echeim-a

Jeśli kupiłeś Eheim Skim 350 to gratuluję wyboru. Świetny produkt!
 
     
krzysiek107a 
Stały bywalec
Akwarystyka roślinna



Pomógł: 9 razy
Wiek: 42
Dołączył: 21 Cze 2014
Posty: 733
Skąd: Maszewo nad Wisłą
Wysłany: 2015-10-26, 23:29   

Tak to ten model , potwierdzam super urządzenie , jestem bardzo zadowolony.
Przeczytałem stronę z linku i niestety ale sam tego nie ogarne , ewentualnie mogę komuś zapłacić kto by się podjął przerobienia tego filtra.
 
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-25, 07:49   

Podzielę się swoimi odczuciami co do filtra narurowego. Rozpuszczalność CO2 jest na poziomie 100% :bravo: Gaz czy to CO2 czy tlen z odpowietrzania filtra (bo ostatnio czyściłem media) zbiera się (na czerwono) i gdy się rozpuści wtedy (na niebiesko) opuszcza reaktor z wodą. Super rozwiązanie. Przy odpowietrzaniu filtra całe powietrze zbierało się w reaktorze i musiałem go przewracać żeby pozbyć się gazu bo przez wylot nie poszedł nawet 1 bąbelek! Problem z podłączeniem może być tylko CO2 do obiegu. Ja miałem narurowy dyfuzor ceramiczny, więc wpiąłem tylko filtr.
Ps. Teraz nie podaje dużej ilości CO2, tylko delikatnie bo nie mam potrzeby ale zostanę jeszcze "zielarzem", może na wysokim poziomie ;-)

Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 77 raz(y) 30,22 KB

 
     
klobukos 
Stały bywalec


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 879
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-25, 16:57   

Z podłączeniem co2 nie ma dużego problemu - albo dziurawimy przykrywkę filtra, wciskamy wężyk i uszczelniamy silikonem, albo zakupujemy trójnik z wejściem na wężyk
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)