Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw Lajon112 pomocy
Autor Wiadomość
salatacash 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Wrz 2015
Posty: 81
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-11-03, 07:51   Zestaw Lajon112 pomocy

Witam posiadam zestaw sterujący co2 firmy lajon 112 którego za nic w świecie nie mogę ugryźć. może któryś z kolegów byłby tak dobry i przejazdem przez Gostynin wstąpił by do mnie i ustawił to ustrojstwo? lub łapotologicznie krok po kroku mi to wytłumaczył
 
     
grzesio764 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 141
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-11-05, 20:25   

Może to Ci pomoże
http://kowalscy.net/download/lajon112_manual.pdf
 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2085
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-05, 22:05   

Manual już z kolegą przerabialiśmy, ale (ponoć) ustrojstwo nadal nie chce współpracować.
 
     
salatacash 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Wrz 2015
Posty: 81
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-11-06, 10:54   

widzialem ten dokument ale jest on dziwnie jakoś napisany bo niby jest wszystko a nic nie działa jak powinno
 
     
salatacash 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Wrz 2015
Posty: 81
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-11-06, 11:01   

Ponadto posadziłem trochę roślin wiec ja jako "mądry" świeżo upieczony akwarysta lekko otworzyłem zawód co2 i opuściłem lokal. po 2 godzinach przychodzę a wszystkie ryby w akwarium przy powierzchni i kilka już nawet zaczęło fikołki kręcić. szybko zawór na 0 i podmiana wody. szybko kranówka do akwarium i z 13 skalarów jakie mam w akwarium 1 kaplica a 3 leżą na dnie ale oznaki życia jeszcze jakieś dają.liczę że się uda :) początki akwarystyki
 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2085
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-06, 13:06   

Nawet jak już odpalisz lajona, to i tak będzie CI potrzebny licznik bąbelków. Najlepszy będzie w postaci aparatu do kroplówek, nie dość, że tani, to jeszcze bezpieczny (w opozycji do szklanego). Na wężyku od reduktora należy założyć zaworek przeciwzwrotny. Jak już podłączysz licznik bąbelków, to ustawiasz 2 czy 3 na sekundę i stopniowo zwiększasz. W międzyczasie możesz też mierzyć pH przy pomocy testów kropelkowych. Oczywiście ustawianie zaworu "w bąbelkach na sekundę" ma sens, gdy nie masz funkcjonującego sterownika. Jak coś, to możesz zajrzeć do mnie ze sterownikiem i z sondą. Może uda się to jednak jakoś uruchomić. Kiedyś, przy okazji kalibrowania sondy, majstrowałem przy jakimś lajonie, ale był to raczej prostszy model od 112.
 
     
salatacash 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Wrz 2015
Posty: 81
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-11-06, 14:51   

we wtorek ma podjechac jeden z forumowiczów do mnie i powiedzial ze spróbuje uruchomić jak mu sie nie uda napewno sie do ciebie odezwę. a jak mogę ciebie znaleźć kolego :) moze przy okazji sprzedasz mi trochę interesujących porad :)
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-06, 22:52   

dwael napisał/a:
licznik bąbelków. Najlepszy będzie w postaci aparatu do kroplówek

Polecam zakleić klejem kropelką odpowietrznik, to niebieskie na zdjęciu. Miałem prze dłuższy czas małe to małe ale straty CO2 z tego miejsca :-/

indeks.jpg
Plik ściągnięto 9408 raz(y) 3,71 KB

 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2085
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-06, 22:55   

Ooooo .. ? Zaintrygowałeś mnie tym nieco, jutro umieszczę swój aparacik podczas gazowania w szklance z wodą.
 
     
Kristo85 
Zainteresowany tematem



Wiek: 34
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 594
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-06, 23:12   

dwael napisał/a:
Ooooo .. ? Zaintrygowałeś mnie tym nieco, jutro umieszczę swój aparacik podczas gazowania w szklance z wodą.


Podłączyłem dziś filtr narurowy i przy okazji usłyszałem jak miałem licznik blisko ucha. Ta dziurka (w szpitalu) to ma dopuszczać powietrze, a jest prymitywnie zamykana.
 
     
salatacash 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Wrz 2015
Posty: 81
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-11-17, 16:43   

Jeżeli twoja pomoc DWAEL jest nadal aktualna z moim lajonem chętnie z niej skorzystam gdyż nie udało mi się nic zdziałać
 
     
dwael 
Zapaleniec



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 2085
Skąd: Płock
Wysłany: 2015-11-17, 20:16   

Mój nie cieknie, sprawdzałem już dwukrotnie w szklance z wodą. Pod koniec tygodnia możemy spróbować zgadać się na próbę wysterowania sterownika.
 
     
salatacash 
Poznaje temat


Dołączył: 10 Wrz 2015
Posty: 81
Skąd: Gostynin
Wysłany: 2015-11-17, 22:08   

Spoko w kontakcie. Napisz prw tel to sie odezwe
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Stworzył: PatrykSpec | Edytował: kooza (TrzecI)