ploaqua.pl

DIY czyli zrób to sam - Przygotowanie kokosa

Aquaboy - 2013-12-23, 20:26
Temat postu: Przygotowanie kokosa
Wiele osób posiada w swoich zbiornikach ozdobnie powycinane kryjówki w kokosach, wiele osób też kupuje takowe w sklepach akwarystycznych gdzie cena często przekracza 10 zł, podczas gdy wykonanie takiej ozdoby jest banalnie proste.
Najpierw trzeba oczywiście wybrać i kupić kokos, następnie wycinamy w nim otwory (ja robię to szlifierką lub piłką do drewna) według upodobań, następnie pozbywamy się białej warstwy z wewnątrz kokosa, ja używam do tego celu nóż. Na początku przecinam miąższ a potem podważam czubkiem noża i kawałek sam się odczepia od łupiny, ta czynność może zająć trochę czasu osobie niewprawionej, ja robię to w zależności od wielkości kokosa ok 3-5 min.
Gdy kokos jest już wydrążony wygotowujemy go ok. 5-8 godzin. W tym wkładamy kokos to garnka i zalewamy go wodą tak aby był przykryty, podczas gotowania woda będzie wrzeć wiec trzeba pilnować poziomu wody, ja dolewam zagotowanej wody z czajnika. Kokosa studzić w wodzie w której był gotowany.
Kolejnym etapem jest kwarantanna kokosa. W tym celu ulewany wodę ze zbiornika docelowego (wodę może być po podmianie) i zalewany kokosa, tak zostawiamy na kilka dni (3-5).
Po tych wszystkich "operacjach" instalujemy kokosa w akwarium.
U minie taki kokos wytrzymuje ok 5 lat ponieważ mam sporo glonojadów które go skubią. Dodatkowo można np. do kokosa za pomocą nitki zamocować mech. W moim akwarium od kilku lat w takim kokosie na świat przychodzą młode glonojady. Dodam tylko że całkowity koszt zrobienia takiego kokosa wynosi ok 5 zł plus oczywiście duma z tego że został wykonany własnoręcznie.
Mam nadzieję że komuś przyda taki poradnik. ;-)

Moraś - 2013-12-24, 12:42

Hm :mysli: poradnik całkiem ciekawy tylko te gotowanie 5-8 godzin , zakup kokosa . To dla osób które posiadają gaz butlowy bardziej opłacało by się taki kokos kupić za 10 zł :-)
Aquaboy - 2013-12-25, 20:42

Kupując gotowego kokosa też trzeba go wygotować ;-)
yaapeey - 2013-12-25, 20:56

Ja na płockiej giełdzie sprzedaję kokosy od 3 do 6 zeta gotuję od pół do godziny w roztworze soli i jest ok.
reivilo - 2013-12-26, 14:46

Podrożały. Sprzedawałem kokosy od 2zł za połówkę do 7zł za doniczkę, no ale wszystko drożeje.
Gotowałem, jak yaapeey, w solance max 2 godziny i naprawdę były :ok:
Co do cięcia - szlifierka z cienką tarczą do metalu to najwygodniejsze rozwiązanie.
Fajny poradnik :bravo:

yaapeey - 2013-12-26, 18:28

Ja za pomocą wiertarki ,otwornicy i moja twoja do drewna ,tylko trzeba uważać bo kokosy lubią latać :mrgreen:
Robek00 - 2013-12-27, 19:01

ja znowu mam szybszy sposób na pozbycie się białego środka z wnętrza. wkładam do mikrofali i po 2-3 min miąższ skurczy się i sam odskakuje od skorupy
kot1819 - 2018-10-08, 14:26

Czy trzeba usuwać miąższ z kokosa ??

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group